facebook
2019-06-17 17:50:43

Az eddigi megbízott-edző, Dévényi János szerződése lejárt, így a 2019–2020-as idénytőla székelyudvarhelyi születésű Bakó Botond lesz az együttes mestere.

A 38 éves, Bakó Botond gyermekkorában édesapja, Bakó Lajos meccseire járt, aki a nyolcvanas évek végén az akkori másodosztályú Tehnoutilaj átlövője volt, később edző, majd az udvarhelyi sportiskola igazgatója lett. Botond is kézilabdázni kezdett, végigjárta az utánpótlás korosztályokat, 2002-ben pedig játékosként Orosházára került. Az aktív játék mellett már itt foglalkozni kezdett az utánpótlás-csapatokkal, több országos bajnoki címet is szerzett együtteseivel, majd 2005 februárjában – mindössze 25 és fél évesen – őt nevezték ki az orosházi NB I B-s felnőtt csapat trénerévé. Másfél évnyi edzősködés után távozott Orosházáról, a folytatásban megfordult a Békés és a Csurgó férfi csapatainál is (utóbbi gárdával 4. helyen végzett az NB I-ben), de a Békéscsaba és a Fehérvár KC női csapataival is eredményesen szerepelt, mindkét együttessel bajnoki 6. helyet szerzett.

Bakó Botond a Debrecen női csapatával érte el pályafutása legfontosabb eredményeit, egy bajnoki ezüst- és egy bronzérmet, így a nemzetközi porondon, az EHF-kupában is szerepelhetett csapatával. A 2017–2018-as szezonban a másodosztályú Szeged KKSE női együttesét dirigálta. A 2018–2019-es bajnoki idényben, pedig az orosházi másodosztályú férfi csapatot írányitotta.

Az EHF mesteredzői képesítéssel rendelkező Bakó fiatal kora ellenére rengeteg tapasztalatot szerzett az élvonalbeli magyar kézilabdában, az edzéseken kívül nagyon sokat elemez, videózik, megszállottja a munkájának.

Mesélj kérlek kicsit magadról, illetve hogyan fogadtad a vezetőedzői felkérését? Mennyire ért ez váratlanul?

Elsőnek is rögtön a kérdés második felével kezdeném. Váratlanul ért, mert viszonylag későn jött a megkeresés, habár korábban már volt tárgyalásunk. Az elmúlt 1,5 évben Orosházán dolgoztam, a férfi egyesületnél, ahol ugyan megnyertük a másodosztályt, de anyagi problémák miatt még a mai napig is bizonytalan a csapat jövője. Így igazából meglepetés volt részben a kisvárdai megkeresés, viszont annál nagyobb öröm, hiszen mindenféleképpen NB1-ben szerettem volna folytatni a következő szezontól a pályafutásomat. Nyilván májusban, már elégé kevés esély van arra, hogy NB1-es egyesület edzőt keressen, úgy hogy figyelembe vesszük az elmúlt években történt fejlődést Kisvárdán. Azt gondolom, hogy egy szimpatikus, belátható, jó tervekkel rendelkező egyesületről van szó, amelynek remélem hogy én is hasznos tagja tudok lenni.

Milyen célokkal vágsz neki a munkának?

Mindenképpen szeretnék, egy nagyon ambiciózus és magától sokat elváró csapatot felépíteni, amelyben mindenki tudja a feladatát és alá rendeli magát a közös cél érdekének. Annak hogy mindenki egy sikeres és eredményes szezont, illetve csapatot láthasson majd a pályán. Úgy gondolom, hogy minden adott ahhoz hogy hatékonyan dolgozzunk. Nyilván az a feladatunk, hogy a játékosokat és a csapatot egy irányba tereljük és mindenki azt láthassa, hogy ez a csapat mindig minden körülmények között kiteszi a szívét, lelkét a pályára a győzelemért.

Az elmúlt szezonban a férfi szakágban dolgoztál, mennyire követed a női vonalat? Mit hallottál esetleg láttál eddig a kisvárdai csapatról?

Igen, az elmúlt 1,5 szezont a férfi osztályban töltöttem, de mivel az elmúlt 12 évben felváltva voltam nő illetve férfi csapat edzője ezért mindegy, hogy éppen melyik szakágban vagyok, figyelem a másikat is. Ismerem a női mezőnyt, történéseket, játékosokat, edzőket illetve a klubokat, így a Kisvárdáról is van egy képem. Azt gondolom, az eddigi eredményességet nem az én reszortom megítélni, viszont mindenképpen dicsérendő és órási pozitívum, hogy Kisvárdának az NB1-ben egy jól szereplő, stabil csapata van. Ezt mindenkinek meg kell becsülnie, hiszen jól tudom mennyire sok munka felépíteni egy ilyen dolgot. Jövőre egy picit más koncepció, szemlélet lesz a csapat tájékán. A következő szezonra nem feltétlenül az óriási, nagyon nagy nevek igazolása volt előtérben, viszont szeretnénk egy szerethető és eredményes csapatot építeni.

Mennyire lesz számodra nagy kihívás egy új együttest építeni a felkészülési időszak alatt?

Különösebben nem lesz új feladat a számomra, hiszen korábban már számtalanszor voltam ilyen szituációban és számtalanszor oldottam meg ilyen feladatot. Én nem gondolom, hogy ez bármilyen jellegű gondot okozhat vagy okozhatna.

Ha felkészülésnél tartunk, mit lehet tudni a nyári programról?

A játékosok egyéni program alapján végzik a feladatokat. A közös felkészülés július 8-án kezdődik, ahol a stáb különböző felméréseket, teszteket vezényel és megállapítja a játékosok állapotát. Ennek tükrében összeállítjuk az előttünk álló nyolc hetes felkészülésnek a pontos ütemét. Ez már megvan, viszont egyénre szabottan a felmérések után tudjuk megállapítani, hogy mit és milyen jellegű munkát kell elvégeznünk. Egy tartalmas és mozgalmas nyolc hét lesz a felkészülés. Lesz nyolc edzőmérkőzésünk és a nyolcadik hét végén indul a bajnokság, amire természetesen mindenki készül.

Végezetül mit vársz a 2019/2020-as szezonban?

Egy harcias, tudatos, agresszív és óriási tartást sugalló csapatot tudjunk felépíteni, valamint hogy mindenki értse és lássa, hogy miért dolgozzunk. A feladatunk az hogy kiszolgáljuk az egyesületet és a szurkolókat, ha ezt végre tudjuk hajtani és eredményesek vagyunk akkor jó úton járunk.

Bízunk Bakó Botond eredményes edzősködésében.!

Munkájához sok sikert kívánunk.


TÁMOGATÓINK