facebook
2022-05-16 15:18:05

A kisvárdai női kézilabdacsapat az 1990-es években stabil tagja volt a női élvonal mezőnyének, egy alkalommal még a nemzetközi porondon is megmutatták magukat. Az 1998/99-es szezonban azonban csupán a 12. helyen végeztek, így az utolsó helyezett miskolci csapattal karöltve búcsúztak az élvonaltól.

Közel két évtizedig az NB I/B és az NB II. között ingázott a csapat, aztán a 2015/16-os kiírásban Dévényi János vezetésével a Füzesabony mögött 2. helyen végeztek az NB II. Észak-keleti csoportjában. A Magyar Kézilabda Szövetség felkérésére indultak el az NB I/B-ben, amelyet nem kis meglepetésre újoncként meg is nyertek, így a szabolcsi városunknak hatodik éve ismét NB I.-es csapata van.

Az utolsó forduló döntött

A 2015/16-os NB I/B-s szezonnak Rácz Sándor vezetésével vágott neki a csapat, nem is rossz előjelekkel. A várdaiak a felkészülési időszak tíz meccséből hatot megnyertek, és egy döntetlen mellett csak hármat veszítettek el.

– Hatfelől összeverbuválódott csapattal vágtunk neki a bajnokságnak, a felkészülési tornákon olykor már megmutattuk oroszlánkörmeinket, kíváncsian vártam, hogy a bajnokságban mire megyünk. Egy biztos, elszántak és lelkesek voltunk, a munkára nagyon nyitott társasággal kezdtem el dolgozni, de az összeszokottság terén még volt hová előre lépnünk – mondta Rácz Sándor, aki már korábban is ült a Kisvárda padján.

A rajt remekül sikerült, hiszen a nyitómérkőzésen az előző kiírás második helyezett Kecskemét ellen a sírból, kilencgólos hátrányból hozták vissza döntetlenre a mérkőzést, a következő hat találkozójukon pedig győztesen hagyták el a játékteret.

November közepén azonban Kispesten kikaptak, de csak három góllal, aminek később még jelentősége lesz.

A megtorpanást követően újra jöttek a sikerek, a Szent István SE és az Eger ellen viszont csak döntetlenre végeztek Gidaiék. A bajnokság hajrájára világossá vált, hogy bizony még a feljutás sem lehetetlen, a Kisvárda mellett a Kispest és az Eger volt még versenyben a bajnoki címért. Botlott mindkét rivális, és áprilisban Rácz Sándor csapata is kikapott hazai pályán az erősebbik szegedi gárdától. Majd a hónap közepén hat góllal verték a Kispestet, így a végelszámolásnál azonos pontszám esetén előnyük volt a fővárosiakkal szemben.

– Egy góllal kikaptunk a Szeged KKSE-től, és már csak hat forduló volt hátra.

Ekkor már a bajnokság megnyerése volt a cél, így a hátralévő meccseken nem hibázhattunk, ez óriási terhet rakott edzőkre és játékosokra egyaránt, a lányok azonban felnőttek a feladathoz.

– Az abszolút bajnokesélyes Eger pedig nem bírta a nyomást, és egymás után két meccsét is elveszítette – elevenítette fel az eseményeket Rácz Sándor.

A mindent eldöntő Eger elleni találkozóra 2016. május 14-én került sor, de akkor még háromesélyes volt a befutó.

A képlet „egyszerű” volt: bajnok a Kisvárda, ha legyőzi a bajnokságot addig végig vezető hevesieket. Első helyen végez az Eger, ha nyer vagy döntetlent játszik Kisvárdán, és a Kispest nem nyer a K. Szeged SE otthonában. A Kispest ér révbe, ha sikerrel jár Szegeden, és Kisvárdán döntetlen születik.

A házi góllövőlistát 114 találattal vezető Lévai Zsófia a sorsdöntő találkozó előtt elszántan nyilatkozott lapunknak.

Most már szeretnénk megragadni az esélyt, de fontos, hogy ne görcsöljünk rá a mérkőzésre.

– Ugyanolyan menetrend szerint készülünk, mint a korábbi hetekben, persze az érezhető, hogy nagyobb a feszültség és a várakozás. A győzelemhez nem kell más, mint az, hogy saját tudásunk szerint játsszunk. Ha ezt megtesszük, nem lehet gond.

Elszántak voltak

– A taktikai jellegű felkészítés mellett a héten spannoltam a lelkeket is rendesen, és úgy fogalmaztam a csapat előtt, megérkeztünk az élvonal kapujához, amelyen már kopogtatunk is. A kérdésemre, hogy ki akar rajta belépni, szinte mindenki igennel felelt, tehát elszánt a csapat.

Nagy esély előtt állunk, a város és a megye életében sem mindennapos, hogy labdajátéksportban az élvonalba jutás küszöbéhez érkezik egy csapat

– fogalmazott a mérkőzés előtt Rácz Sándor.

A mérkőzés napján zsúfolásig megtelt a kisvárdai sportcsarnok, és a lelkes szurkolók azt láthatták, hogy a hazaiak a 13 gólig jutó Marija Gedroit vezetésével megnyerték a mérkőzést, és a másnapi Kispest-mérkőzés eredményétől függetlenül az első helyen végeztek.

A litván légiós mellett Héjjas Tímea volt a csapat második legeredményesebb játékosa öt találattal.

Nagyon akartuk azt a bajnoki címet, mindenki odatette magát azon a meccsen, óriási hangulat volt a csarnokban.

– Nagy fordulatok voltak a mérkőzésen, Marija pedig ihletett állapotban játszott, szinte minden lövése góllal végződött, egy idő után külön őrzőt is kapott. A félidőre előnnyel vonultunk, talán már el is hittük, hogy megvan a meccs, fordulás után azonban fordított az Eger, de végül felül tudtunk kerekedni rajtuk. Nekem külön motivációt jelentett, hogy az előző szezont Egerben töltöttem, így volt csapatom ellen kettőzött akarattal küzdöttem – emlékezett Héjjas Tímea.

A kisvárdai csapat élvonalbeli szereplését már új névvel (Kisvárda Master Good SE) és Kovács Péter vezetésével kezdte meg.

Jegyzőkönyv:

NBI. B, női Keleti csoport, 26. forduló

Kisvárdal KC – Egri Eszterházy KFSC

30–25(17–13)

Kisvárda, 800 néző, v.: Kékes Cs., Kékes P. Kisvárda: Scholtz – Vukojevic 3, Lévai 3, Bízik B. 1, Tarjányi 4, Gedroit 13/3, Komsa 1. Csere: Puscas, Szabó V. (kapusok), Héjjas 5, Dudás G., Gidai, Csibulenko. Edző: Rácz Sándor. Kiállítások: 10, illetve 6 perc. Hétméteresek: 3/3, illetve 5/3.


TÁMOGATÓINK