facebook
2019-08-01 05:23:10

Kézilabda csapatunk vezetősége eddig is kiemelt figyelmet fordított az utánpótlás nevelésére. A cél az, hogy minden évben legalább egy saját nevelésű játékos kerüljön fel a felnőtt csapathoz. Öröm látni, hogy több olyan kézilabdázó is van utánpótlás együtteseinkben, akik ezt célul tűzték ki maguk elé. Így például a junior csapatunk néhány játékosa, folyton lehetőséget kap a felnőtt csapat edzésein.

Az idei szezon kezdete előtt a junior csapat új vezetőedzőjét Milánik Zoltánt kérdeztük:

– Mesélj kérlek a kezdetekről, hogyan kerültél kapcsolatba a kézilabdával?

– Mindig is szerettem a kézilabdát, és még nagyon sok sportot. Hobbi szinten játszottam iskolai tanulmányaim során. A két lányom kezdett el kézilabdázni és nagyon beleszerettem. Pár évig néztem kívülről (de már akkor is azt hallgattam, hogy mit mondanak az edzők a játékosoknak), aztán két évig belülről, mint játékvezető. A célom az volt, hogy meg tanuljam a szabályokat és onnan léptem tovább. Meg próbáltam felépíteni az egészet, lépcsőfokról-lépcsőfokra. Aztán 2010-11 évben megszereztem a "C" licencet, 2016-18-as szezonban a szakedzői tanfolyamot is elvégeztem.

– Hogyan alakult eddig a karriered? Milyen csapatoknál tevékenykedtél?

– Első évemben a (HRSE) Hajdú Rendészeti Sport Egyesületnél voltam, ahol a nulláról indultam gyerekállományt én toboroztam össze. Aztán átigazoltunk a (ADKK) Amatőr Debreceni Kézilabda Klubhoz. Ott két fronton játszottunk, U10-es Erima és a Létavértes NB/II-es junior bajnokságban. Természetesen az őszi szezonban nem sok sikerélményünk volt, de a tavaszi fordulóban hat nyert meccsünk volt és négy döntetlenünk. Olyan csapatok ellen tudtunk győzni akiktől nem kevés góllal kaptunk ki. Aztán jött a DVSC. Köstner Vilmos keresett meg, hogy szeretnénk-e csatlakozni a lokihoz. Csatlakoztunk (még mindig azokkal a gyerekekkel akiket én toboroztam). Első félévben csak egy csapatom volt akikkel régió bajnokok lettünk. Második félévben megkaptam Márián Blanka NB/II-es junior csapatát akikkel bronzérmet szereztünk. Ezzel a csapattal következő évben bajnokok lettünk a NB/II-es bajnokságban. Aztán megnyertük az IFI III-as bajnokságot, következő évben IFI II-es bajnokságban bronzérmet szereztünk. Számtalan nemzetközi kupán vettünk részt, ahol szép sikereket értünk el.

– Az elmúlt szezon vége felé érkeztél meg a KKC-hez. Milyen volt a megkeresés, miért a kisvárdai klub mellett döntöttél?

– A (KKC) Kisvárdai Kézilabda Klubnál Július 1-től van szerződésem. Az NB I-es IFI csapat vezető edzője lettem, de lesz egy U 10-es szivacskézilabda csapatom is. Dévényi Jánossal együtt végeztük a szakedzői képesítést, de már előtte is ismertük egymást, hisz sokszor voltam csapataimmal Kisvárdán. Először amikor szóba hozta és elmondta a koncepcióját, azt hittem áprilisi tréfa. De aztán tett egy ajánlatot amit én elfogadtam (jól döntöttem). Megismertem a klubbot, és bizton állíthatom nagyon sok munka fekszik abban, hogy ilyen olajozottan működjön.

– Július elején elkezdődött a felkészülés, mit látsz, milyen az eddigi munka?

– Július 8.-án kezdtük az alapozást, egy nagyon szerethető csapattal. Nagyon rendesen és fegyelmezetten dolgoznak a hölgyek, kezd látszani az elvégzett munka, de nagyon sok munka vár még ránk egész évben. Egyéni képzés, csapatrész képzés, csapat egyesítés, ezek a feladatok várnak ránk. Van néhány egyszerű szabályom. Ha ziccerben vagy lősz, ha nem passzolsz. A tisztelet mindenkinek kijár a pályán!

– Mit lehet tudni a nyári szerzeményekről? Milyen célokkal érkeztek Kisvárdára?

– A nyári igazolások a csapat jövőjére nézve igen biztatóak. Ügyesek, de még csapattá alakulnak rengeteg munkát kell elvégeznünk. De azért vagyunk itt minden egyes kollégámmal, hogy ezt véghez vigyük. Természetesen a csapat minden egyes tagja szeretne fejlődni, és minél magasabb szintre jutni ebben a csodálatos sportágban.

– Milyen a kapcsolat a junior csapat és a felnőtt NB1-es csapat között?

– Bakó Botond a fenőt csapat vezető edzője figyelemmel kíséri munkánkat és egy-egy fiatal játékost meg is hív a felnőttek edzésére. Most is a felnőttekkel edz Soltész Petra, Durankova Veronika, de már kipróbálás szintjén volt edzésen Repák Dóra is. Természetesen a másod edző Szabó Valéria is ellátogat edzéseinkre, és érdeklődik a hölgyek iránt. Remélhetőleg sok IFI játékosunk kap lehetőséget a felnőtt csapatnál, ami azt jelentené, hogy jól végezzük munkánkat.


TÁMOGATÓINK